Sirke'nin Az Bilinen Geçmişine Tanık Olun
Sirkenin Faydaları
Sirkenin tarihi de neredeyse şarap kadar eskidir. Aslında sirke ekşimiş şaraptır. Binlerce yıl her medeniyet değişik meyve, sebze ve hububattan kendi usullerince sirke yapmış ama sirkeleşmenin ne olduğu ancak geçen yüzyılın başlarında anlaşılabilmiştir.
Genellikle sirkenin sadece salatalarda, turşularda, salçalarda, gıda maddelerinde kullanıldığı sanılır. Hâlbuki tarihe bakıldığında sirkenin asırlar boyu tıbbın hizmetinde olduğu görülür. Milattan yaklaşık 400 yıl önce Hipokrat'ın hastalarına sirkeyi ilaç olarak tavsiye ettiği biliniyor. Sonraları doktorlar sirkeyi nefes açıcı olarak akciğer rahatsızlıklarında, cilt hastalıklarında, incinme ve burkulmalarda, ateş düşürmede ve iç kanamaların tedavilerinde yaygın olarak kullanmışlardır.
Romalı askerler sirkeyi içme sularına dezenfektan olarak koyarlarmış. Sirkenin tarih boyunca en önemli kullanım alanı ise yine yiyeceklerin muhafazasında olmuştur.
Sirkenin kendine özgü ekşi tadı 'sirke asidi' denilen 'asetik asit ‘ten gelir. Asetik asit doğal olarak meyvelerde bulunmaz. Ancak meyve suları, mayalar ve bakteriler gibi mikroskobik canlıların rol oynadıkları iki basamaklı bir süreç sonunda sirkeye dönüşebilirler.
Bugün insanlar sirkeyi hala günlük yaşamda ateşi düşürmede, ağrı gidermede, temizlikte, pasları çözmede veya zayıflamak ve detoks etkisi için kullanmaktadır.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor.
Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor.
Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor.
Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Sirke, kolesterolü düşürmeye yardım ediyor.
Tok tutucu özelliği ile diyetlerde sıklıkla kullanılıyor.
Kan şekerinin dengelenmesine destek veriyor.
Sirke, diş eti rahatsızlıklarının azalmasını sağlıyor. Mikrop öldürücü etkisi ile diş etlerinin toparlanmasına yardım ediyor.
Sirkeli su içmek, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlıyor.
İksirli Çiftlik olarak bizler de yöremizde bolca bulunan elma, alıç, kiren, böğürtlen, armut ve yine Çatalca’da yer alan çiftliğimizde yetiştirdiğimiz üzüm ve incirlerden sirkeler yaptık. İster gıdalarınızda, isterseniz de doğal bir temizlik unsuru olarak eşyalarınızda kullanabileceğiniz bu sirkeleri www.iksirliciftlik.com sayfamızdan tüm Türkiye’ye satışa sunduk.
Elma Sirkesi Çayı
4 yemek kaşığı elma sirkesi
Bir adet tarçın çubuğu
Birkaç adet karanfil
1 yemek kaşığı bal
2 su bardağı kaynar su
Bir adet demlik
Demliğin içine tüm malzemeleri koyarak 5 dakika kadar demlenmesini beklemelisiniz. Ardından fincanlarla servis edebilirsiniz. Çayı aromalandırmak için içine birkaç yaprak ıhlamur, yeşil çay veya portakal kabuğu ekleyebilirsiniz. (Elma sirkesini seyreltmeden direkt içmemeli, içeceklerin içinde tüketmelisiniz.)
Etiketler: Şifalı Ürünler
Ocak 13, 2021
Listeye dön