Sarı Kantaron Yağı ve Faydaları
Kullanımı Ortaçağ’a kadar dayanan bir şifalı bitki; sarı kantaron. Bazı bölgelerimizde kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu, yara otu, kuzu kıran, mayasıl ve kılıç otu olarak da adlandırılan sarı kantaron, dünyanın birçok yerinde bulunan ve doğal olarak yetişen; altın sarısına hakim bir renkte ve şemsiye biçiminde çiçekleri bulunan, çalı formunda, çok dallı bir bitkidir.
Sarı kantaronun çiçekleri, sıkıldığında veya zeytinyağında bekletildiğinde kırmızı renkli bir sıvı salgılamaktadır. Bu sıvının (ki kendisi sarı kantaron yağından başka bir şey değildir.) bileşiminde bulunan hiperisin (hypericin) maddesi, sarı kantaronun ana gücünü oluşturur. Hiperisin molekülü, sinir uçlarından serotonin geri alınımını baskılayarak mutululuk hormonu olarak da adlandırılan serotonin hormonunun salınımını artırır. Bu sayede sarı kantaron yağı, doğal bir antidepresan görevi görür. Aynı zamanda bu molekülün yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkisi vardır. Bu nedenden dolayı Osmanlı döneminde ordular, savaşa çıkarlarken yanlarında, olası kılıç yaralarını çabuk iyileştirebilmek amacıyla kazanlarla sarı kantaron yağı bulundururlardı. Halk arasında kullanılan "kılıç otu” ismi de buradan gelmektedir.
Sarı kantaron, çay, yağ veya hap olarak kullanılabilmektedir. Yağı hem ihtiyaç duyulan bölgeye sürülebilir, hem de birkaç damla halinde tüketilebilir. Sarı kantaron çiçeklerinden oldukça şifalı bir çay demleyerek de faydalanabilirsiniz.
Sarı kantaron yağı yapımı
Büyük bir demet kataron çiçeğinden yaklaşık olarak orta büyüklükte bir kavanoz yağ elde
edebilirsiniz.
İlk olarak çiçekleri iyice yıkayıp, bir gün süreyle kurutmalıyız. Sonrasında çiçekleri ve sapını elimizde parçalara ayırıp bir kavanozun içine atıyoruz. Kavanozu, saf zeytinyağı ile olduruyoruz ve ağzına bir tülbent koyarak sıkıca kapatıyoruz.
Çiçeklerin özlerini daha kolay bırakabilmeleri için beş gün süreyle güneşte beklettikten sonra kavanozun ağzını kapak ile kapatıp hava ile temasını kesiyoruz. 45 gün boyunca güneşte beklettikten sonra kantaron çiçeği, özünü salacağı için içerideki sıvı koyulaşacaktır. Renk kırmızımsı bir hale döndüğünde yağımız hazır oluyor. Bu noktadan sonra koyu renkli bir şişede güneş görmeyecek şekilde muhafaza ettiğimizde iki ila üç yıl boyunca bozulmadan kullanabileceğimiz bir sarı kantaron yağımız olmakta. Rengi bulanıklaşmaya
başlamadan tüketmek gerekmekte.
Etiketler: sarı kantaron, kantaron, kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu, yara otu, kuzu kıran, mayasıl, kılıç otu
Ağustos 28, 2018
Listeye dön