Bir Kastamonu değeri: Sepetçilik
Kastamonu, Zanaat ve Sepetçilik
Geçmişten günümüze el örmesi sepetler; bulundukları ortam, yaşam biçimleri, inançlar, örf, adet ve geleneklere göre formlarında, stillerinde ve ölçütlerinde işlevlerine göre farklı özellikler taşırlar. Yine yörelere göre sepet yapımında farklı ağaç türleri kullanılır. Ancak genellikle kestane, fındık gibi ağaçların sürgünleri, bazı bitkilerin sap ve esneyebilen dalları, saz ve kamış kullanılmaktadır.
Bu malzemeler toplandıktan sonra kama yardımıyla yarılır ve inceltilir, dibinden başlanarak yukarı doğru tamamen el marifetiyle örülür. “Biz” ve ‘’Tokmak’’ sepet örücülüğünde ihtiyaç duyulan başlıca aletlerdir. Bölgemize gelirsek, Kastamonu'da üretilen sepetler, söğüt dallarından, Daday ve Araç ilçelerinde üretilen sepetler ise fındık ağacı dallarından örülmektedir. Kastamonu Sepeti olarak bilinen bu sepetler, ince söğüt dallarının ve yaş fındık ağacının yine özel işlemelerle hazırlandıktan sonra elle değişik biçimlerde örülmesi ile yapılır.
Ayrıca sepet örücülüğü diğer el zanaatlarından ayrıcalıklı bir özelliğe sahip olup halen özgünlüğünü korumaktadır ve plastik sepet yerine doğal malzemelerden üretilen sepetlerin kullanılması sağlık açısından daha güvenli olduğu için özellikle tavsiye edilmektedir.
Etiketler: Kastamonu sepeti
Mayıs 03, 2021
Listeye dön